Data visualisatie


Aan data hebben organisaties tegenwoordig geen gebrek. Vaak is er bakken met informatie aanwezig, maar als die informatie vervolgens niet geïnterpreteerd en gepresenteerd wordt, dan blijven gegevens slechts gegevens en veranderen ze niet in inzichten.
Maar handmatig al die informatie doorspitten, is onmogelijk. In de wereld van big data is datavisualisatie dus een must om al deze informatie inzichtelijk te maken en datagedreven beslissingen te nemen.

Wat is Data visualisatie?

Met datavisualisatie zet je rauwe data om in een grafische weergave. Dankzij visuele elementen als grafieken, kaarten en diagrammen, kunnen trends of uitschieters gemakkelijk worden gesignaleerd. Bovendien verhoogt het de productiviteit binnen een organisatie. Teamleden kunnen immers sneller hun weg kunnen vinden in de grote vergaarbak aan data.

Starten met datavisualisatie

Die grote bak rauwe data moet je omzetten naar een begrijpelijke, intuïtieve weergave. Maar waar begin je? Enkele tips:

STEL JEZELF EEN AANTAL VRAGEN VOORAF

Wat is het doel van deze visualisatie? Wie is de doelgroep? En welke boodschap wil ik met de data overbrengen?

LESS IS MORE

Welke informatie moet in één oogopslag helder zijn? Wat is een logische volgorde van weergave, en waarom? Datavisualisaties zijn alleen waardevol als ze makkelijk te gebruiken zijn. Hoe complexer de grafiek, hoe lastiger het wordt om deze in één oogopslag te begrijpen. Houd de weergave daarom overzichtelijk met een rustig kleurenpalet, een duidelijke legenda en titels en een compacte hoeveelheid informatie.

DE GEBRUIKER IS LEIDEND

Betrek de eindgebruiker vanaf het begin. De eindgebruiker weet namelijk vaak precies wat er nodig is om zijn/haar werk goed te kunnen doen, en kan aangeven waar de behoefte ligt. Het is vervolgens aan de ontwerper van de datavisualisatie om dat logisch te vertalen naar visualisaties.

De beste tools voor datavisualisatie

PowerBI

Doormiddel van Power BI is het mogelijk om vanuit verschillende bronnen data te laden en te combineren. Hierop kunnen vervolgens verschillende analyses worden uitgevoerd met als resultaat visualisaties, rapportages en/of dashboards.

Het voornaamste doel van Power BI is het visualiseren van inzichten uit data en het delen van deze visualisaties binnen een organisatie. Daarnaast is het mogelijk om diepere analyses en inzichten boven water te krijgen en dit duidelijker te presenteren. Denk hierbij aan trends en voorspellingen met interactieve filters zodat iedere gebruiker precies die inzichten ophaalt die voor hem of haar interessant zijn.

Tableau

Door middel van Tableau kan iedereen binnen enkele minuten een ruwe dataset omzetten in begrijpelijke inzichten en deze met anderen delen.

Tableau biedt oplossingen zowel in de cloud als on-premise. Daarnaast kun je jouw omgeving zo inrichten dat medewerkers alleen bij data kunnen die benodigd is voor het uitoefenen van hun functie.

Onze tip: maak je weergaves interactief

Veel datavisualisatie-oplossingen bieden de mogelijkheden om grafische weergaves te maken. Maar om het écht naar het volgende niveau te tillen, raden wij altijd aan om te gaan voor een interactieve datavisualisatie. Doordat informatie bij een interactieve weergave continu wordt bijgewerkt, heb je altijd direct inzicht in de meest actuele stand van zaken van je data. Wij beschikken over de nodige kennis en tools om jouw organisatie hierin van advies te kunnen voorzien.

Interactieve datavisualisatie nodig?

Samen met jou gaan we graag op zoek naar de beste manier om jouw data te vertalen naar een interactief, begrijpelijk overzicht. Als jij de kennis en doelen van jouw organisatie inbrengt, dan nemen wij de know-how van de juiste aanpak en tools mee wanneer we met elkaar om tafel gaan.