Data Architectuur

Data bevat heel veel waarde, tenminste, als je er slim mee omgaat. Het helpt organisaties betere beslissingen te nemen, processen te optimaliseren, klantrelaties te verbeteren en nieuwe kansen te ontdekken. Om deze voordelen te realiseren, moet je als organisatie data slim beheren en inzetten. Dat is waar data architectuur om de hoek komt kijken. 

Wat is data architectuur?

Data architectuur is een conceptueel model van de data die een organisatie nodig heeft om haar doelen te bereiken. Het is een integraal overzicht voor het beheer van je gegevens, waarbij niet alleen wordt gekeken naar technologie, maar ook naar de processen, standaarden en beleidslijnen die nodig zijn om de gegevens te organiseren en te beheren. Data architectuur geeft structuur aan de gegevens van je organisatie, zodat je deze op een consistente en betrouwbare manier kan gebruiken.

De waarde van een sterke data architectuur

BETERE BESLUITVORMING

Een goed ontworpen data architectuur zorgt ervoor dat de gegevens op een gestructureerde en begrijpelijke manier zijn georganiseerd. Op deze manier krijg/hou je inzicht in je bedrijfsactiviteiten, en kun je besluiten nemen op basis van feiten in plaats van aannames.

VERHOOGDE EFFICIËNTIE

Door een data architectuur te gebruiken, kun je als organisatie je gegevens snel en efficiënt vinden en gebruiken. Kortom: minder tijd/kosten voor het beheren van data, meer tijd voor je kernactiviteiten.

Z

VERBETERDE DATAKWALITEIT

Data architectuur zorgt voor een gestandaardiseerde en gecontroleerde manier van gegevensbeheer, wat bijdraagt aan de kwaliteit van besluitvormingsinformatie, betere en efficiëntere samenwerking binnen en tussen afdelingen en het voldoen aan wet- en regelgeving.

g

SCHAALBAAR EN TOEKOMSTBESTENDIG

Denk hierbij alleen al aan het feit dat je je data niet meer in verschillende plaatsen hoeft bij te houden: dat scheelt al veel handmatig werk. Door vanuit één centraal platform te werken, werken teams veel efficiënter met data.

Waar moet je beginnen bij data architectuur?

Als je aan de slag wilt met data architectuur, volg je op hoofdlijnen de volgende stappen:

Stap 1: Identificeer je bedrijfsdoelstellingen

Voordat je begint met het ontwerpen van een data architectuur, is het belangrijk dat de bedrijfsdoelstellingen helder zijn. Per bedrijfsdoelstelling vragen jullie je af welke informatie nodig is om dat doel te bereiken. Dit helpt je om de gegevens te identificeren die nodig zijn.

Stap 2: Analyseer de huidige gegevensstructuur

Nadat je de bedrijfsdoelstellingen hebt geïdentificeerd, is het belangrijk om de huidige datastructuur van je organisatie te analyseren. Dit geeft je inzicht in de bestaande databronnen, de manier waarop de data wordt gebruikt en de problemen die zich mogelijk voordoen bij het beheren van de data.

Stap 3: Ontwerp de data architectuur

Op basis van de bedrijfsdoelstellingen en de analyse van de huidige gegevensstructuur, begin je met het ontwerpen van de data architectuur. Je weet welke gegevens nodig zijn en hoe de data gestructureerd is in de huidige situatie. Bepaal hoe de data in de gewenste situatie wordt gestructureerd, gedeeld en gebruikt. Maak een krachtig visueel overzicht wat makkelijk deelbaar is met collega’s en externe partijen die hiermee te maken krijgen. Er zijn tools die hierbij kunnen ondersteunen.

Stap 4: Implementeer en beheer de data architectuur

Nadat de data architectuur is ontworpen, is het belangrijk om deze te implementeren en te beheren. Van het opzetten van de juiste technologie en infrastructuur, het implementeren van de juiste processen en beleidslijnen, tot het trainen van medewerkers om de data architectuur op de juiste manier te gebruiken. Tot slot: evalueer regelmatig de architectuur en zorg dat deze up to date blijft met de behoeften van de organisatie en externe richtlijnen/wetgeving.

papieren vliegtuig groen

Klaar om het maximale uit jouw data te halen?

Wil jij de data architectuur voor jouw organisatie ontwerpen of professionaliseren, neem dan gerust contact met ons op. Onze experts hebben uitgebreide ervaring in het ontwerpen, implementeren en beheren van data architecturen voor organisaties in verschillende sectoren. Wij helpen je graag om data optimaal te benutten en daarmee je bedrijfsdoelstellingen te bereiken. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij je kunnen helpen.